Antti Johansson
Julkaistu 16.9.2022
Päivitetty 16.9.2022

Tällä sivulla

Niinä öinä Antti Johansson pyöri levottomana vuoteessaan. Jännitys valvotti, sillä Johansson,22, oli läpäissyt erittäin tiukan hakuprosessin ja tullut valituksi Adecco Finlandin johtoryhmään yli 800 hakijan joukosta.

Kesäkuun 2022 LUT-kauppakorkeakoulun maisteriopiskelija Johansson osallistui johtoryhmän kokouksiin ja matkusti eri puolille Suomea Adeccon toimipisteisiin. Johansson pääsi seuraamaan läheltä, miten maailman suurin henkilöstöpalveluyritys Adecco Group toimii maatasolla.

Johtoryhmä kuunteli tarkalla korvalla Johanssonin mielipiteitä ja vaikuttui siinä määrin, että hänelle tarjottiin työpaikkaa opintojen oheen. Johansson työskentelee parhaillaan Adeccon työnantajabrändin parissa.

Haastatteluhetkellä Johansson odotti tietoa siitä, valitaanko hänet Adecco Groupin globaaliin johtoryhmään kuukaudeksi. Tällöin on tiedossa mahdollisuus seurata globaalin suuryityksen toimitusjohtajan arkea ja 30 000 työntekijän johtamista yli 60 maassa.

Ei ihme, että öisin pyöritytti.

left

”Oli lähellä, etten olisi edes hakenut Adecco Groupin CEO for One Month -ohjelmaan. Olin tietoinen ohjelmasta jo aiemmin, mutten ollut mielestäni vielä valmis. Kun näin alkuvuodesta kyseisen työpaikkailmoituksen LUTin nettisivuilla, päätin kokeilla. Hakuprosessi oli melkoinen mylly ja erittäin intensiivinen, mutta rikastuttava kokemus”, Johansson kertoo.

Kuukausi johtoryhmässä vain vahvisti hänen kiinnostustaan toimitusjohtajan työtä kohtaan.

”Työtä on paljon, mutta sitä ei pidä säikähtää. Toimitusjohtajan työnkuva vaihtelee paljon riippuen siitä, työskenteleekö globaalissa suur- tai perheyrityksessä vai esimerkiksi pienessä kansainvälisessä yrityksessä. Yrityksen henki vaikuttaa paljon ja Adeccon arvot kohtaavat omani. Työmoraali on korkea, yrittäjähenkisyyttä löytyy ja uskalletaan myös kyseenalaistaa.”

 

Adeccon CEO for One Month -ohjelma

  • Antaa mahdollisuuden seurata ja opiskella toimitusjohtajan työtä isossa monikansallisessa yrityksessä kuukauden ajan
  • Tarkoitettu 18–24-vuotiaille uransa alussa oleville nuorille
  • Järjestetty jo seitsemänä vuonna, mukana on nyt 40 maata
  • Maailmanlaajuisesti noin 200 000 hakijaa joka vuosi
  • Vuosien varrella noin 300 henkeä on läpäissyt hakuprosessin
  • Osallistuminen ei maksa mitään ja voittajat saavat kuukausipalkan
right
Olen tosi ylpeä luttilaisuudestani. LUTin ihmisissä on samaa työtä pelkäämätöntä asennetta kuin itselläni on.

Jännityksen saa antaa näkyä

CEO for One Month -ohjelman maakohtainen pääsykoeprosessi sisälsi jo alkuvaiheessa netissä tehtävät älykkyys- ja soveltuvuustestit. Niiden perusteella 50 parasta sai kutsun videohaastatteluun ja heistä 20 kutsuttiin psykologin haastatteluun. Vain 10 henkeä pääsi finaaliin, joka kesti yhden päivän ja käsitti erilaisia tehtäviä ja Adecco-tuomariston tapaamisen. Finaalista valittiin jatkoon viisi henkeä, joista Johansson korjasi potin.

Johanssonin mukaan finaalissa oli niin kova porukka, ettei yksikään osallistujista osannut yhtään arvata, kuka valitaan.

”Uskon, että voittooni vaikutti se, että annoin jännityksen näkyä. En esittänyt mitään, vaan olin aito ja vilpitön. Jonkinlaisen show’n vetäminen paljastuu aina loppujen lopuksi. Olen myös tosi sosiaalinen tyyppi, ja sehän on henkilöstöalalla tärkeää.”

”En ole silti mikään superihminen. En pelkää työtä, enkä odota, että muut tekisivät asiat puolestani. Jos ihminen toimii vilpittömästi ja haluaa kovasti jotain, se jokin on mahdollista saavuttaa.”

Johansson on yrittäjäperheestä ja osakkaana äitinsä yrityksessä. Suvussa on muutenkin pitkä perinne yrittäjyydessä.

”Vanhempien ja suvun esimerkki on varmasti vaikuttanut minuun. Kukaan ei synny täydellisenä, ja ympäristön merkitys on valtava. On ihmisen omalla vastuulla tunnistaa hyvät ja kannustavat ihmiset ja kerätä heitä ympärilleen. Äitiä ja isääkin kannattaa joskus kuunnella, he ovat yllättävän usein oikeassa”, Johansson nauraa.

right

Älykkyys voi tarttua

Ihmiselle tekee hyvää olla välillä itseään fiksumpien seurassa, kuuluu vanha sanonta. Johansson allekirjoittaa tämän ja sanoo vaatimattomasti, että LUTin porukasta lienee tarttunut älykkyyttä hänenkin matkaansa.

”Olen tosi ylpeä luttilaisuudestani. LUTin ihmisissä on samaa työtä pelkäämätöntä asennetta kuin itselläni on. LUT on pääkaupunkiseudulta katsottuna syrjässä Itä-Suomessa, mutta juuri siksi on niin hienoa, miten LUT menestyy isompien yliopistojen rinnalla.”

Kirkkonummelainen Johansson myöntää, että ensin häntä mietitytti ajatus muutosta kauas pääkaupunkiseudulta.

”Hain opiskelemaan myös Helsinkiin ja Turkuun, mutta LUTissa ylioppilastodistuksesta ja pääsykokeesta saadut pisteet olivat paras match. Ajattelin, että mitä tässä enää arpomaan, tämä on minun tasoni. Olen ollut tosi iloinen päätöksestäni.”

left

Se 31. työhakemus tärppäsi

Johansson kertoo, että LUT-kauppakorkeakoulun kurssiopeista oli hänelle huimasti apua esimerkiksi silloin, kun hän myi edellisessä työpaikassaan koronatestejä Afrikkaan ja Etelä-Amerikkaan. Koronapandemia jylläsi 2021 ja tuotemarkkinat olivat kuumat. Johanssonin tehtäväksi annettiin toimintatapojen kehittäminen, verkostojen ja kontaktien luominen sekä neuvottelujen valmistelu.

”Kun lähtee hoitamaan noin isoa aluetta, taustatutkimusta pitää tehdä todella paljon. Tunsin, että LUTissa oppimani akateeminen ajattelu, lähdekriittisyys ja kriittinen ajattelu ylipäätään olivat suureksi avuksi”, International Business and Entrepreneurship (MIBE) -maisteriohjelmaa suorittava Johansson sanoo.

Hän sai kyseisen työpaikan KaukoInternational-yrityksestä tavalla, jolle usein naureskellaan.

”Ihmiset eivät tahdo uskoa, että töitä voi saada kun kävelee konttorin ovesta sisään ja kysyy. Mutta juuri sillä tavalla piilotyöpaikat löytyvät ja niin kävi minullekin. Menin alun perin hoitamaan KaukoInternationalin toimistolle ihan muuta asiaa, ja siinä samalla tuli puheeksi mahdollisuus työskennellä heille.”

Johansson ehti tehdä 30 kesätyöhakemusta ennen kuin KaukoInternationalin kohdalla tärppäsi.

”En muuttanut työnhaussani mitään, olin vain valmiimpi kuin ennen.”

Armeija muutti opiskeluasenteen

Kuten niin moni muukin LUT-yliopiston opiskelija tai alumni, myös Johansson ottaa esille LUTin hengen. Hän pitää sitä todella uniikkina. LUTista saadut ystävät ovat edelleen läsnä hänen elämässään – edes vuosi armeijassa kesken opintojen ei rikkonut siteitä.

Armeijalla oli muulla tavalla käänteentekevä vaikutus Johanssonin elämässä. Hän kertoo, että vuosi laivastossa kasvatti niin paljon, että menestys opinnoissa teki kuperkeikan.

”Tein päätöksen nostaa tavoitteita ja arvosanat nousivat kohisten. Olen vahvasti sitä mieltä, että omalla asenteella ja aktiivisuudella on elämässä valtava merkitys. Kaikki alkaa siitä, että alkaa tekemään jotain. Edes jotain työtä, vaikka hanttihommia. Itse pesin veneitä työkseni pari kesää, ja kokemus opetti arvostamaan työtä kuin työtä.”

Seuraavaksi Johansson aloittaa pro gradun työstön ja valmistautuu opiskelijavaihtoon Kaliforniassa huhtikuussa 2023.

”Opintojen jälkeen katson, mitä elämä heittää eteen”, hän naurahtaa.

Lue seuraavaksi:

Tilaa uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeemme pysyt ajan tasalla tutkimuksestamme puhtaaseen energiaan, ilmaan ja veteen sekä kestävään liiketoimintaan liittyen.