Mikko Pulkkinen
Julkaistu 21.4.2021
Päivitetty 21.5.2024

Tällä sivulla

Mikko Pulkkisen kiinnostus tietotekniikkaan lähti sisäänrakennetusta uteliaisuudesta ja siitä, kun hän lapsuudessa innostui pelaamaan tietokonepelejä ja halusi saavuttaa aina seuraavan tason pelissä. Legendaarinen Commodore 64 -kone on yhä tallessa. Sellainen hän on edelleen – jos illan tv-uutisissa näkyy jotain mielenkiintoista, pitää siitä ottaa tarkemmin selvää viimeistään seuraavana päivänä.

Uransa hän aloitti IT-asiantuntijana ja kasvoi pikkuhiljaa esimies- ja johtotehtäviin.

"Kaupallisuus ja liiketoiminta kiehtoivat perus-IT-hommia enemmän. Kansainvälisyys kiinnosti myös heti. Se oli yksi keskeinen syy siihen, miksi alun perin hakeuduin tälle uralle. Ja Microsoft on teknologiafirma, joka tarjoaa ratkaisuja usean eri alan toimijoille. Digitalisaation mahdollisuudet on valjastettu yhä useamman sektorin käyttöön urheilua unohtamatta", sanoo Pulkkinen.

Nyt Pulkkinen intoilee etenkin digitalisaation mahdollisuuksista terveydenhuollossa. Kun Pulkkinen toimi Microsoftilla julkisen sektorin liiketoiminnasta vastaavana johtajana, hän oli kehittämässä muun muassa digitaalisten terveysinnovaatioiden ekosysteemiä CleverHealth Networkia. Microsoftilla oli keskeinen rooli Helsingin yliopistollisen sairaalan HUS:in ja kumppaniyritysten tukemisessa ja teknologian hyödyntämisessä.
Pulkkinen iloitsee siitä, että digitalisaation avulla terveydenhuollossa päästään tekemään entistä edistyksellisempää työtä.

"Tekoäly ei korvaa ihmistä, vaan auttaa tai vahvistaa ihmistä. Teknologian avulla voidaan tehdä terveydenhuollon tutkimusta, kuten erilaisia mallinnuksia ja analyyseja, nopeammin kuin se muuten olisi mahdollista. Näin ihmiset voivat saada tarvitsemansa avun parhaimmillaan aiempaa varhaisemmassa vaiheessa."

Aikamme iso kysymys, ympäristön tulevaisuus, on sekin läsnä Microsoftin tekemisessä. Yrityksen kestävän kehityksen raportissa sitoudutaan muun muassa tavoitteeseen saavuttaa hiilineutraalius vuoteen 2030 mennessä. Lisäksi Microsoft aikoo poistaa perustamisestaan lähtien syntyneen hiilijalanjälkensä vuoteen 2050 mennessä.

Microsoft pyrkii kierrättämään tuotteidensa valmistusmateriaaleja niin, ettei lisäkuormitusta ympäristölle synny. Tällä hetkellä yritys on mukana myös lähes 20 vesiprojektissa kuudessa Yhdysvaltain osavaltiossa ja kahdessa muussa maassa. Microsoft pyrkii minimoimaan vedenkulutustaan esimerkiksi keräämällä talteen sadevettä ja erilaisin veden kierrätysmenetelmin. Yksi keskeisimmistä ekologisten menetelmien toteutuspaikoista on Piilaakso Pohjois-Kaliforniassa.

left

"LUT oli rakentanut hienon kokonaisuuden"

Pulkkisen LUT-kauppakorkeakoulussa aikuisiällä suorittaman EMBA-tutkinnon strategiset opit ovat tulleet todella tarpeeseen, sillä koronapandemia pani kuviot uusiksi keväästä 2020 eteenpäin. Pulkkinen on kymenlaaksolaisen KooKoo Hockeyn hallituksen puheenjohtaja ja jääkiekon SM-Liigan hallituksen jäsen, ja kuten tiedämme, otteluita on pelattu tyhjille katsomoille. Viranomaistulkinnan mukaan edes aitioihin ei saa ottaa ihmisiä. Ravintoloiden asiakaspaikoista saa täyttää 75 prosenttia.

"Minkä tahansa yrityksen täytyy kyseenalaistaa strategiansa ja arvioida säännöllisesti myös erilaiset uhat. Mutta kukaan ei osannut etukäteen aavistaa koronapandemiaa ja sen seurauksia. KooKoo-yhteisön tuen merkitys nousi äärimmäisen tärkeäksi selviytymistaistelussa."

Pulkkinen kertoo käyttävänsä LUT-kauppakorkeakoulun dekaanin Sami Saarenkedon oppeja, kuten muutakin LUTissa oppimaansa, edelleen hyödyksi työssään eri yhteyksissä. Myös Pulkkisen opiskeluaikojen perehtyminen kansainväliseen liiketoimintaan on ollut työelämässä avuksi monta kertaa.

"LUT oli rakentanut hienon kokonaisuuden, ja aikuisopiskelijana motivaationi oli korkealla. Pääsin tekemään harjoitus- ja lopputyöni omaan päivätyöhöni liittyen, minkä koin erittäin motivoivana ja hyödyllisenä. Graduni käsitteli strategista ketteryyttä nopeasti muuttuvassa liiketoimintaympäristössä, ja tämä aika vaatii yrityksiltä juuri ketteryyttä."

Pulkkinen kertoo, että Microsoftilla arvostetaan EMBA-tutkintoa. Yritys järjestää henkilökunnalle runsaasti omaakin koulutusta. LUTissa opiskelu kiinnosti Pulkkista, koska aivan vastaavaa ja yhtä joustavaa opintokokonaisuutta ei ollut muualla tarjolla. Maisteriopinnot tarjosivat myös tilaisuuden verkostoitua eri alojen ihmisten kanssa.

Tiedolla johtamisesta on sittemmin tullut vielä isompi juttu kuin mitä Pulkkinen etukäteen arvasi.

"Ensi alkuun tiedolla johtamisen kokonaisuus tuntui aika abstraktilta, mutta opintojen aikana huomasin, että yhteys yritysmaailmaan ja liike-elämään oli loppujen lopuksi hyvin läsnä."

right
Minkä tahansa yrityksen täytyy kyseenalaistaa strategiansa ja arvioida säännöllisesti myös erilaiset uhat. Mutta kukaan ei osannut etukäteen aavistaa koronapandemiaa ja sen seurauksia.

Kiekko ja musiikki tarjoavat erilaista virikettä aivoille

Mikko Pulkkinen voisi olla hyvin entisen ammattijääkiekkoilijan nimi, mutta tämän Pulkkisen tapauksessa pelaamista on tehty ja tehdään vain harrastusmielessä. Penkkiurheilijana Pulkkinen on kunnostautunut jo pienestä pitäen, sillä hänen isänsä ja veljensä ovat aina olleet "tosi kovia KooKoo-faneja".

"1980-luvulla meillä oli veljeni kanssa yhteinen huone ja siellä radio. Jos emme päässeet paikan päälle matsiin, kuuntelimme aina matsin radiosta. Oli se niin tärkeää", Pulkkinen naurahtaa.

Jääkiekon lisäksi musiikki on ollut Pulkkisen toinen tärkeä elämäneliksiiri. Musiikki on vienyt pienille ja isoimmille esiintymislavoille alle kouluikäisestä lähtien. Pulkkinen on esimerkiksi kivunnut lavalle Tavastia-klubilla sekä Korjaamolla ja lämmittänyt yleisöä maamme eturivin rokkareille. Hän on soittanut myös kontrabassoa konserttisaleissa mieskuoron taustaorkesterissa.

Pulkkinen soittaa useita soittimia, kuten rumpuja, koskettimia, kitaraa ja bassoa. Viimeisin ostos on saksofoni, josta Pulkkinen on saanut ulos joitakin säveliä. Tosin kyseinen soitin on osoittautunut muita soittimia haastavammaksi. Pulkkinen kertoo kuitenkin päättäneensä, että opettelee soittamaan saksofonia kunnolla.

 

Mikko Pulkkinen

  • S. Iitissä, asuu Lappeenrannassa sekä työn vuoksi Espoossa.
  • Perheessä vaimo ja kaksi lasta.
  • Suoritti EMBA-tutkinnon (Master of Business Administration) LUTissa 2011­–2013.
  • Opiskellut Stockholm School of Economicsissa, Saimaan ammattikorkeakoulussa (nyk. LAB), sekä Haaga-Heliassa.
  • Työskennellyt Microsoftilla 6,5 vuotta.
  • Oli Tiedolla yli 15 vuotta eri tehtävissä, viimeksi Vice President, Managed Services.
  • On jääkiekon SM-Liigan hallituksen jäsen.
  • Toiminut Liiga-joukkue KooKoon puheenjohtajana syksystä 2018, sitä ennen KooKoon varapuheenjohtajana.
  • Harrastaa jääkiekkoa ja muuta liikuntaa sekä musiikkia.
  • Haaveilee ulkomailla asumisesta ja työskentelystä.

Haastattelu on julkaistu alun perin LUT-kauppakorkeakoulun 30-vuotistaivalta juhlistavassa juttusarjassa huhtikuussa 2021. Toukokuussa 2023 uutisoitiin, että Mikko Pulkkinen aloittaa jääkiekon SM-liigan toimitusjohtajana. Aiemmin hän toimi Tietoevry Connect Finland -teknologiayrityksen maajohtajana.

Lue seuraavaksi:

Tilaa uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeemme pysyt ajan tasalla tutkimuksestamme puhtaaseen energiaan, ilmaan ja veteen sekä kestävään liiketoimintaan liittyen.