Pertti Simola the first alumnus in the middle of the picture
Julkaistu 9.10.2023
Päivitetty 27.11.2023

Tällä sivulla

Miten päädyit opiskelemaan Lappeenrannan teknilliseen korkeakouluun?

Minulla oli lukiossa innostava fysiikan ja matematiikan opettaja, jonka tunneilla tutustuin ja kiinnostuin lämpöopin aiheista. Valmistuin ylioppilaaksi Joutsenon yhteiskoulusta vuonna 1969.

Kun Lappeenrannan teknillisen korkeakoulun perustaminen varmistui ja opetus oli käynnistymässä, päätin hakea opiskelemaan voimatekniikkaa yliopistoon. Opiskelin lukiossa matematiikkaa ja fysiikkaa painotettuina aineina, mikä auttoi minua yliopiston pääsykokeissa.

Korkeakoulun ensimmäisenä lukuvuonna voimatekniikan (energiatekniikka) lisäksi opiskelijoita aloitti myös koneenrakennuksen (konetekniikka) ja tuotantotalouden opintosuunnassa.

Opiskelin pääaineenani lämpövoimatekniikkaa, jota täydensin energiatalouden ja sähkövoimatekniikan kursseilla. 

left
Pertti Simola
Laadukkaan opetuksen avulla sain hyvät eväät työelämässä kehittymiseen.
Pertti Simola
ensimmäinen LUT-alumni
right

Mikä on mieleenpainuvin muistosi opiskeluajoiltasi?

Mieleeni on jäänyt erityisesti opintojeni ensimmäinen luento, jolloin kaikki uudet opiskelijat olivat kerääntyneet odottamaan luennon alkua ennen klo 9 saliin. Luennoitsijamme Heikki Kalli saapui paikalle vasta vartin yli, jolloin kaikki opimme kerralla sen, mitä akateeminen vartti tarkoittaa.

Toinen opiskeluajan kohokohta oli tupsulakkien saaminen ensimmäisenä vappuaattona -70 vanhassa Puu Patriassa. Lappeenrannan kaupunki kustansi lakit, ja korkeakoulumme ensimmäinen rehtori Viljo Immonen luovutti lakit silloisen kaupunginjohtajan Jarmo Kölhin kanssa meille nuorille teekkareille.

Valmistujaisjuhlani oli puolestaan vuonna -73 VPK-talolla. Olin ensimmäinen valmistunut diplomi-insinööri, joten formaalissa juhlassa minulle jaettiin todistus ja 1500 markan arvoinen stipendi.

left

Mitä tärkeitä taitoja tai arvoja opit opiskeluaikanasi?

Opintojeni aikana minulle kertyi vankka perusta opintosuuntani ja pääaineeni perusasioista. Esimerkiksi silloisen termodynamiikan professorin Pertti Sarkomaan opit ovat kantaneet pitkälle. Laadukkaan opetuksen ansiosta lämpövoimatekniikan monipuolinen osaaminen on antanut hyvät eväät myös työelämässä kehittymiseen.

Pidin tärkeänä sitä, että opintojeni aikana opin asiat syvällisesti. Olen pitänyt huolen aina siitä, että ymmärrän vastaukset kysymyksiin, miten ja miksi.

Työelämään liittyvät kurssit olivat tärkeitä. Teollisuustalouden kurssi auttoi minua ymmärtämään talouselämää ja yritystaloutta käytännönläheisesti, ja työlainsäädäntöä koskeva kurssin avulla opin energia-alan eri toimijoiden oikeuksista ja velvollisuuksista.

 

Mitkä ovat mielestäsi alasi merkittävimpiä muutoksia ja kehitysaskelia, joita olet todistanut valmistumisesi jälkeen?

Valmistuin vuonna -73, jolloin energia-alan insinööreistä oli suuri pula. Samanaikaisesti Suomessa vaikutti maailmanlaajuinen öljykriisi, joka pakotti alaa uudistumaan.

Ympäristökysymykset nousivat esiin 80-luvulla, ja 90-luvulla energiakentän monopolimarkkinan vapautuminen oli erittäin merkittävä muutos, sillä kilpailu mahdollistui ja kansainvälistyminen sekä eri maiden sähkömarkkinoiden integroituminen kiihtyi.

Viimeisimpänä olen seurannut Ukrainan sodan tuomia muutoksia energiasektoriin. Suomen varautuminen on ollut varsin hyvällä tasolla ja energiahankinta hajautettua. Näin ollen energiakentän kolhut ovat pysyneet maltillisina, kun verrataan esimerkiksi 70-luvun öljykriisiin.

right

Pertti Simola

 

Miten olet pysynyt yhteydessä yliopistoon valmistumisesi jälkeen?

Toimin opiskelujen ohessa opetuksen ja tutkimuksen assistenttityössä, joka tiivisti suhdettani kotiyliopistooni jo opintojeni aikana. Näin ollen yhteys on pysynyt tärkeänä minulle läpi vuosien.

Valmistumiseni jälkeen olen ollut mukana monessa juhlahetkessä, kun yliopisto on kehittynyt ja laajentunut. Skinnarilan kampuksen ykkösvaiheen vihkiäiset ovat jääneet erityisesti mieleeni vuodelta -75, sillä silloinen tasavallan presidentti Urho Kekkonen oli juhlan kutsuvieraana.

Oman työurani jälkeen olen ollut mukana yliopiston toiminnassa muun muassa erikoisopettajana ja mentorina. Valmistumisen kynnyksellä olevien diplomi-insinöörien kurssilla toteutettiin eräänlainen yrityssimulaatio, jossa ilmennettiin tuotekehitysprosessia. Olin kurssilla mukana mentoroivassa roolissa yrityksen hallituksessa. Projekti oli kiinnostava, ja opiskelijoiden kanssa oli antoisaa tehdä yhteistyötä.

left

Mitä neuvoja antaisit nykyisille opiskelijoille, jotka haluavat menestyä omalla alallaan?

  • Ota opiskeluajastasi kaikki irti.

Opiskeluaika tarjoaa arvokkaan mahdollisuuden kouluttautua itseä kiinnostavien aiheiden parissa, joten kannustan ottamaan siitä kaiken irti. Itselleni oli tärkeää luoda opintojen aikana perusta asiantuntijuudelleni, ja LUTista sain erinomaiset eväät kaikkiin niihin tehtäviin, joissa olen toiminut työelämässä.

  • Hyödynnä työharjoittelumahdollisuus.

Harjoittelu on ainutlaatuinen paikka aistia työelämän menoa ja oppia tärkeimpiä periaatteita jo opintojen aikana. Pyri siis löytämään itsellesi harjoittelupaikka jossain vaiheessa opintojasi. Harjoittelussa kannattaa pitää silmät ja korvat auki sekä tarkkailla sitä, miten erilaisia asioita hoidetaan ja käsitellään.

  • Suhtaudu itseesi ja omaan persoonaasi avomielisesti.

Vuorovaikutustaidot ovat tärkeä pääoma työelämässä. Kokeneempien asiantuntijoiden näkemykset ovat arvokkaita, sillä ne tarjoavat usein avaimia kehittymiseen. Kaikesta ei tarvitse olla samaa mieltä, mutta avoin suhtautuminen kantaa pitkälle. Opin itse työurani alussa muun muassa delegoinnin merkityksen. Ole siis valmis muuttumaan ja kehittymään. 

right
Olen pitänyt huolen aina siitä, että ymmärrän vastaukset kysymyksiin, miten ja miksi.
Pertti Simola
LUT-alumni
Pertti Simola's diploma

Ylipistomme ensimmäinen alumnipäivä, Homecoming Day, järjestetään 13.4.2024 Lappeenrannan kampuksella. Julkaisemme kotiinpaluun kunniaksi alumnien henkilöhaastatteluja jo lukuvuoden aikana, mutta alumnitarinoista pääsee nauttimaan myös itse tapahtumassa.

Ilmoittautuminen Homecoming Day 2024 -tapahtumaan on nyt käynnissä. Lisätietoja löydät tapahtuman verkkosivuilta.

Katso seuraavaksi