Summer image
Julkaistu 8.6.2021
Päivitetty 25.10.2022

LUT-yliopiston ja LAB-ammattikorkeakoulun Muotoiluinstituutin yhteisessä KUPARI-hankkeessa on kevään 2021 aikana pilotoitu ekologisia ja kuitupohjaisia pussipakkauksia suomalaisten luonnontuotteiden myyntiin ja vientiin keskittyvän yrityksen Natural Nordicin kanssa.

Pilotointi on jatkoa edelliskesän menestyksekkäälle tuoremarjarasioiden testaukselle, jossa asiantuntijoiden ja opiskelijoiden yhteistyöllä toteutettiin tuoremarjatuottajille turvallinen ja ekologinen pakkaus.

KUPARI-hankkeen päätavoitteena on kehittää sekä pilotoida vähähiilisiä kuitu- ja biopohjaisia pakkausratkaisuja PK-yritysten tarpeisiin Etelä-Karjalassa ja Päijät-Hämeessä. Onnistuneen tuoremarjarasioiden pilotoinnin jälkeen myös muiden toimialojen edustajat kiinnostuivat hankkeen tarjoamista pakkausratkaisuista – yksi kiinnostuneista oli maailmanlaajuisesti suomalaisia luonnontuotteita toimittava Natural Nordic.

Yrityksen perustajaomistaja Asko Rantanen kertoo, että hankkeen pakkauskokeiluun valittiin testattavaksi jo olemassa olevia tuotteita sekä tuotekehityksen loppuvaiheessa oleva Instant-juoma. Pilotointiin valittiin sellaiset tuotteet, joista saataisiin kattavasti palautetta erityyppisiin ainesosiin ja raaka-aineisiin liittyen.

"Yrityksen perustamisesta lähtien olemme etsineet jotain erityistä pakkauksiimme. KUPARI-hankkeen kohdalla tuntui siltä kuin kaikki palaset osuisivat kohdalleen. Lisäksi viedessämme tuotteitamme maailmalle, teemme samalla näkyväksi suomalaista osaamista ja uudenlaisia pakkausratkaisuja", Rantanen sanoo.

left

Pilotointi on toteutettu LUT-yliopiston pakkaustekniikan laboratoriossa pussipakkauskoneella ja tutkimalla valmistusprosessin toimivuutta Natural Nordicin tuotteilla.

Valmistettuihin demopussipakkauksiin on pakattu erilaisia tuotteita, kuten marjajauheita ja pakurirouhetta. Pussipakkauksissa käytetty materiaali on paperia, joka on tiiviyden ja saumautuvuuden vuoksi päällystetty ohuella muovikerroksella ja se voidaan kierrättää normaalissa kartonkikierrätyksessä.

"Pakkausten kestävyyttä ja eri materiaalien prosessoitavuusominaisuuksia tarkastellaan laboratoriomittauksissa. LUTin pakkaustekniikan laboratorion rooli on ollut merkittävä, kun on kehitetty uudentyyppisiä ekologisia kuitupohjaisia pakkausmateriaaleja ja kuitupohjaisille materiaaleille soveltuvaa pakkausvalmistusprosessia", kertovat pakkaustekniikan apulaisprofessori Ville Leminen ja kehittämispäällikkö Mika Kainusalmi LUT-yliopistosta.

Pilotointi kestää vielä syksyyn saakka, jonka jälkeen havaitut kehitystarpeet huomioidaan jatkotutkimuksissa.

right
Korkeakouluyhteistyön avulla on kehitetty ekologisia pakkausratkaisuja
Kuvassa KUPARI-hankkeessa tehtyjä ekologisia pussipakkauksia.
Kuva: Antti Pesonen

Pussipakkausten visuaalinen ilme LABin Muotoiluinstituutin käsialaa

LAB-ammattikorkeakoulun Muotoiluinstituutissa on suunniteltu testattavien pussipakkausten graafinen ilme sekä kartoitettu käyttäjien ja yritysten tarpeita pakkaamiseen ja käytettävyyteen liittyen. Suunnittelutyössä lähtökohtana olivat suomalaisuus, puhdas luonto ja raikkaus.

"Hankkeemme on tarjonnut kokonaisvaltaista ja monimuotoista korkeakouluyhteistyötä yrityksille. Natural Nordicin kanssa tehtävässä pilotoinnissa yhdistyvät esimerkiksi pakkausteknologia, materiaalihallinta, verkostoituminen, palvelumuotoilu sekä graafinen suunnittelu. Tällaista yhdistelmää on harvoin saatavilla edes yrityselämässä", kiteyttää LABin TKI-asiantuntija Kati Kumpulainen.

Kuitupohjaisten pakkausten integrointi PK-yritysten tarpeisiin – KUPARI on Etelä-Karjalan ja Päijät-Hämeen liittojen (EAKR) rahoittama hanke.

Lisätietoja:

left

Mika Kainusalmi, LUT-yliopisto
+358 50 919 2939, mika.kainusalmi@lut.fi

Kati Kumpulainen, LAB-ammattikorkeakoulu
+358 44 708 5032, kati.kumpulainen@lab.fi

right

Asko Rantanen, Natural Nordic
+358 50 380 0930, asko.rantanen@vihdas.com

Lue seuraavaksi:

Tilaa uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeemme pysyt ajan tasalla tutkimuksestamme puhtaaseen energiaan, ilmaan ja veteen sekä kestävään liiketoimintaan liittyen.