Julkaistu 28.11.2022
Päivitetty 8.12.2022

Pakkausten valmistaminen on nykyisessä maailmantilanteessa riskialtista. Energian hinta nousee, kustannukset karkaavat ja raaka-aineiden saatavuus on epävarmaa. Väitöstutkija Marko Ryynänen tutki väitöskirjassaan mallia, jonka avulla pakkausten valmistuskustannuksia ja ympäristövaikutuksia sekä tuotantoon liittyviä riskejä voidaan arvioida.

”Yritysten on tärkeää valmistautua nopeastikin kehittyviin uhkakuviin ja ymmärtää, miten kustannukset kehittyvät tulevaisuudessa. On punnittava, millaisia riskejä voidaan ottaa ja mitä tulee ehdottomasti välttää. Minua yllätti, kuinka vähän vastaavaa, pakkauksia koskevaa tutkimusta on tehty”, Stora Enson Imatran tutkimuskeskuksessa työskentelevä Ryynänen sanoo.

Marko Ryynänen
Yritysten on tärkeää valmistautua nopeastikin kehittyviin uhkakuviin ja ymmärtää, miten kustannukset kehittyvät tulevaisuudessa.
Marko Ryynänen
väitöstutkija, projektipäällikkö

Tuotantoon kohdistuu myös investointipaineita, koska lainsäädäntö ohjaa käyttämään biopohjaisia materiaaleja, jotka ovat kierrätettävissä ja kompostoitavissa tehokkaasti. FMPC (A forecasting model of packaging costs) on Ryynäsen mukaan hyvä työkalu erilaisten skenaarioiden ennakoimiseen. Sen avulla voidaan laskea myös pakkausten hiilijalanjälki ja selvittää, kuinka sitä voitaisiin pienentää esimerkiksi materiaalien määrää vähentämällä tai pakkausten ilmettä muuttamalla.

”Mallissani on noin 100 syöttöarvoa, ja käytän laskennassa yli 200 kaavaa. Olen poiminut mukaan keskeisimmät muuttujat aina kartongin valinnasta valmiiden pakkausten kuljettamiseen. Näin saadaan tieto materiaalimääristä, energiankustannuksista ja kaikesta muusta, mitä pakkausten valmistamiseen on tarvittu”, Ryynänen kertoo.

Vastuullisempia pakkauksia kierrättämällä ja hävikkiä vähentämällä

Pakkausten valmistaminen on globaalia liiketoimintaa, jonka arvo on satoja miljardeja euroja vuosittain. Ryynäsen mukaan tulevaisuudessa on entistäkin tärkeämpää, että pakkaukset valmistetaan kestävästi. Esimerkiksi tyhjät pakkaukset voidaan kerätä, kierrättää ja käyttää raaka-aineina seuraavien tuotteiden valmistukseen.

”Muutos vaatii uusia jätteidenkeräysjärjestelmiä sekä kuluttajatottumusten muuttamista. Myös valmistuksen aikaista hävikkiä on pystyttävä vähentämään ilman, että tuotteen laatu vaarantuu.”

Tutkimuksessa on käytetty esimerkkinä tupakkapakkauksia, mutta malli on suunniteltu niin, että se soveltuu myös muunlaisille pakkauksille.

Lisätietoja:

left

Marko Ryynänen

project manager
Stora Enso Innovation and R&D
040 6373 188
marko.ryynanen@storaenso.com

right

Diplomi-insinööri Marko Ryynäsen väitöskirja "A forecasting model of packaging costs: case plain packaging" tarkastetaan 2.12.2022 klo 12 LUT-yliopiston auditoriossa 1316.

Lue seuraavaksi:

Tilaa uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeemme pysyt ajan tasalla tutkimuksestamme puhtaaseen energiaan, ilmaan ja veteen sekä kestävään liiketoimintaan liittyen.