LUT-yliopisto elektroniikka-alan tutkimuskeskus
Julkaistu 11.6.2024
Päivitetty 12.6.2024

LUT-yliopiston tiloihin Lappeenrantaan rakennetaan uusi elektroniikan ja komponenttien luotettavuuteen keskittyvä tutkimus- ja testauskeskus. Etelä-Karjalan liiton, Lappeenrannan kaupungin ja LUT-yliopiston rahoittamassa hankkeessa tavoitteena on luoda jo olemassa olevien tutkimuspalveluiden rinnalle elektroniikka-alan toimijoita joustavasti palveleva toimintamalli.  

”Idea keskuksen perustamiseen on tullut elektroniikkayrityksistä. Suomesta tällaista osaamiskeskittymää ei löydy, joten nyt hankitaan uutta kyvykkyyttä tekemään asioita, joita ei ole aiemmin tehty”, sanoo LUT-yliopiston sähkötekniikan tutkijaopettaja Tommi Kärkkäinen.  

Asiantuntijuus ja suuret laitteistot saman katon alta 

Teknisestä luotettavuudesta on muodostunut tärkeä kilpailutekijä elektroniikka-alalla. Laitteet ja komponentit ovat pienentyneet, mutta niiden käyttöolosuhteet ovat muuttuneet yhä haastavammiksi. Tästä aiheutuu uudenlaisia ongelmia, minkä vuoksi yritykset joutuvat tekemään valtavan määrän erilaisia testauksia vaaditun luotettavuuden saavuttamiseksi. 

Kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttaminen sekä raskaan liikenteen, työkoneiden ja meriliikenteen sähköistyminen vaativat tehoelektroniikalta erittäin korkeaa luotettavuutta.  

Tehoelektroniikalla tarkoitetaan elektroniikkaa, joka mahdollistaa koneiden ja laitteiden, kuten sähkömoottoreiden ohjaamisen. Se on yksi LUTin sähkö- ja energiatutkimuksen vahvuusalueista ja samalla elektroniikka-alan tulevaisuuden tärkeimpiä kilpailutekijöitä.  

”Vihreään siirtymään tarvitaan monenlaista tehoelektroniikkaa. Tämä avaa merkittäviä liiketoimintamahdollisuuksia yrityksellemme”, toteaa Janne Kuivalainen Danfoss Drives Oy:ltä.  

“Uuden tutkimuskeskuksen laitehankinnat tehdään elektroniikkateollisuuden tarpeita kuunnellen. Tarkoituksena on, että suuret laitteistot ovat jatkossa kaikkien saatavilla, jotta jokaisen yrityksen ei tarvitse investoida omaan kalustoon”, Kärkkäinen kertoo.  

Uusia laitteita tarvitaan rasitustestaukseen ja analyyseihin. Kärkkäinen mainitsee, että hankintalistalla on jo esimerkiksi uusi olosuhdetestauskaappi olemassa olevan rinnalle. Tutkimuskeskus tarjoaa tutkimus- ja testauspalveluiden lisäksi täydennyskoulutusta sekä uusien osaajien kouluttamista.  

Palvelutarpeita kartoitetaan kyselyllä ja työpajalla

Hanke on herättänyt vahvaa kiinnostusta alan toimijoissa. Suunnitteluvaiheessa keskuksen perustamista suosittivat useat alan johtavat yritykset, kuten Danfoss Editron Oy, The Switch Engineering Oy, Kempower Oyj, ABB Oy Drives, Danfoss Drives Business ja Vaisala Oyj. 

Yrityksille tarjotaan mahdollisuus vaikuttaa keskuksen tulevaan palvelutarjontaan. Ideoita kehitetään avoimessa työpajassa Lappeenrannan kampuksella elokuun loppupuoliskolla. Työpajan lisäksi yritysten toiveita kerätään verkkokyselyllä.  

“Toiminta käynnistyy jo vuoden 2024 aikana, ja kapasiteettia lisätään seuraavan kahden vuoden aikana. Tavoitteena on luoda pitkäikäinen palvelukonsepti, jota muokataan jatkossakin toimintaympäristön tarpeiden mukaan”, sanoo Kärkkäinen.