Metsä360
Julkaistu 18.6.2024
Päivitetty 18.6.2024

Metsä360-tunnustuspalkinto jaetaan metsän jalostusarvoa kasvattavalle ratkaisulle, teolle tai innovaatiolle. Vuoden 2024 palkintoehdokkaat ovat Puuppolan Suksi, Suomen Metsämuseo Lusto ja Uute Scientific. Ehdokkaat valitsi LUT-yliopiston ja Kollin Säätiön asiantuntijaryhmä. 

Puuppolan Suksi eli Pusu valmistaa Suomessa käsityönä puusta ja puupohjaisista materiaaleista moderneja laskettelusuksia.  Suomen Metsämuseo Lusto on Punkaharjulla sijaitseva valtakunnallinen metsäkulttuurin vastuumuseo, joka vahvistaa metsäsuhteita ja lisää metsäkulttuurin yhteiskunnallista vaikuttavuutta. Uute Scientific on tuonut markkinoille muun muassa kosmetiikassa hyödynnetyn Re-Connecting Nature - mikrobiuutteen, joka kehittää immuunipuolustusta.  

“Tämän vuoden finalistit ovat osoitus metsiemme valtavasta potentiaalista. Metsät ovat Suomen tärkeimpiä luonnonvaroja ja siksi metsäkeskustelu kaipaa vastakkainasettelun sijaan ratkaisujen esille tuomista”, Kollin Säätiön asiamies, talousneuvos Esko Kolli sanoo.   

Marjatta ja Eino Kollin Säätiö ja LUT-yliopisto jakavat Metsä360-tunnustuspalkinnon yhteistyössä jo viidettä kertaa.  Vuonna 2023 palkinnon voitti metsävaratietoa kartoittava Arbonaut.  

 

Nuorten Metsä360-kilpailu keräsi ennätysmäärän osallistujia 

Tunnustuspalkinnon rinnalla kulkee Metsä360-kilpailu, joka on suunnattu peruskoulun 7.–9.-luokkalaisille. Tänä vuonna kilpailuun on ilmoittautunut mukaan ennätyksellinen määrä osallistujia, lähes 50 ryhmää ympäri Suomen. Nuoret tekevät kilpailutyönään videon, jossa he kertovat metsän merkityksistä heille. Kilpailun kolmelle parhaalle on jaossa yhteensä 6 000 euroa.  

“Nuoret ovat tulevaisuuden innovaatioiden luojia ja ratkaisujen löytäjiä. Metsäalan ja yhteiskunnan tulevaisuuden kannalta on tärkeää, että tuemme nuorten metsäsuhteen muodostumista. Metsä360-kilpailu on tapamme kannustamme nuoria menemään metsään ja kertomaan, mitä se heille merkitsee”, sanoo LUT-yliopiston dekaani Mari Kallioinen-Mänttäri.    

Tunnustuspalkinnon saaja ja nuorten kilpailun voittajat julkistetaan 18.11. 2024 LUT-yliopiston Lahden kampuksella järjestettävässä tilaisuudessa.  

Marjatta ja Eino Kollin Säätiö sekä LUT-yliopisto jakoivat Metsä360-palkinnon ensimmäisen kerran vuonna 2020. Palkinto kunnioittaa visionäärisen teollisuusneuvos Eino Kollin (1925–2016) perintöä ja elämäntyötä metsien parissa. Tunnustuspalkinto on osa LUT-yliopiston ja Kollin Säätiön laajamittaista yhteistyötä, jolla tähdätään suomalaisen metsän jalostusarvon kasvattamiseen ja vastuullisen biotalouden kasvun tukemiseen.