Bayes Comp, Levi, Finland
Julkaistu 15.3.2023
Päivitetty 28.8.2023

Suomessa järjestetään maaliskuussa ensimmäistä kertaa kansainvälinen laskennallisen tilastotieteen konferenssi Bayes Comp. Tapahtumassa sadat huippututkijat kokoontuvat ratkomaan menetelmäkehitykseen, tekoälyyn, koneoppimiseen ja datatieteisiin liittyviä ongelmia. 

Kyseessä on suurin tilastotieteen tapahtuma Suomessa sitten vuoden 2017, jolloin Helsingissä järjestettiin European Meeting of Statisticians (EMS). Suurten tilastotieteen kokousten saaminen Suomeen on harvinaista, joten tilaisuus on merkittävä alan suomalaiselle tiedeyhteisölle.

”On upeaa, että Bayes Comp saatiin juuri Suomeen. Tapahtumaan saapuu noin 350 osallistujaa ympäri maailmaa”, LUT-yliopiston sovelletun matematiikan professori Lassi Roininen kertoo.

Roinisen mukaan suurten tietoaineistojen hallinta ja edistyneiden analyysimenetelmien käyttö ovat juuri nyt alan ajankohtaisimpia puheenaiheita. 

left

Tilaa Curious People -uutiskirje

right

 

Tilaamalla uutiskirjeemme saat sähköpostiisi noin 1–2 kertaa kuukaudessa luettavaa tutkimuksestamme puhtaaseen energiaan, ilmaan ja veteen sekä kestävään liiketoimintaan liittyen.

LUT-yliopisto tutkii epävarmuuden mallinnusta kansainvälisten kumppaneiden kanssa

Konferenssissa kuullaan useita esiintyjiä ja paneelikeskusteluja. Tapahtuman suurin anti on Roinisen mukaan kuitenkin yhteistyökumppaneiden tapaamisissa ja verkostoitumisessa. 

”Tavoitteena on koota alan johtavat tutkijat viettämään aikaa yhdessä. Tällöin syntyy uusia tutkimusideoita, yhteistyökuvioita ja uutta tiedettä – ja tietenkin opiskelijamme näkevät alan johtavien tutkijoiden esitelmiä”, Roininen jatkaa. 

LUT-yliopisto on erikoistunut laskennallisen tekniikan alalla käänteisongelmiin ja epävarmuuden mallinnukseen. LUT on kehittänyt kansainvälisessä yhteistyössä esimerkiksi laskennallisia menetelmiä erilaisiin ilmasto- ja sääennustemalleihin sekä ilmansaasteiden tarkkailuun

”Ilmastonmuutoksen ja luontokadon myötä on yhä tärkeämpää ymmärtää tarkasti maapallon tilaa. Satelliittimittaukset ja niihin kehittämämme analyysimenetelmät tukevat tätä tavoitetta. Teemme tutkimusta yhteistyössä Ilmatieteen laitoksen, MIT:n ja Nasan Jet Propulsion Laborotoryn kanssa.”

Bayes Comp -konferenssi Levillä 15.–17.3.2023

  • Laskennallisen tilastotieteen kansainvälinen konferenssi, jossa järjestetään myös oheistapahtumia 12.–14.3.
  • LUT-yliopisto on tapahtuman pääjärjestäjä. 
  • Aiemmin konferenssi on järjestetty esimerkiksi Floridassa ja Barcelonassa.
  • LUTilta tilaisuuteen osallistuu noin 20 tutkijaa. Lisäksi tapahtuma työllistää opiskelijoita.
  • Lisätietoja: www.bayescomp2023.com

Lisätietoja:

left

Lue myös: