Positiiviset ympäristövaikutukset, luontokuva
Julkaistu 22.3.2023
Päivitetty 4.9.2023

Voimme suojella luontoa ja vähentää ympäristöhaittoja valitsemalla tuotteita ja palveluja, joilla on positiivisia ympäristövaikutuksia. Niistä kertoo ympäristökädenjälki, jota on tutkinut Laura Lakanen kestävyystieteen alan väitöstutkimuksessaan LUT-yliopistossa. 

”Tähän asti ympäristöön liittyvät mittarit, kuten hiilijalanjälki, ovat arvioineet pääasiassa ympäristöön kohdistuvia haittoja. Ympäristökuorman lisäksi tuotteilla ja palveluilla voi kuitenkin olla myös laajamittaisia, positiivisia ympäristövaikutuksia, joiden arvioimiseen ja viestimiseen tarvitaan uusia työkaluja”, Lakanen sanoo. 

Laura Lakanen
Ympäristökädenjälki kannustaa yrityksiä kehittämään vähemmän ympäristöä kuormittavia ratkaisuja.
Laura Lakanen
väitöstutkija

Ympäristökädenjälki vastaa yritysten tarpeeseen viestiä tuotteidensa ja palveluidensa ympäristöhyödyistä. Myös alueet ja kaupungit voivat tehdä ilmastonmuutosta hillitseviä toimenpiteitään näkyviksi ympäristökädenjäljen avulla. Lakasen mukaan ympäristökädenjälki tarjoaa kuluttajille ja päättäjille luotettavaa ja vertailukelpoista tietoa eri vaihtoehtojen ympäristövaikutuksista päätöksentekotilanteissa. 

Ympäristökädenjälki kertoo vastuullisista teoista ympäristön hyväksi 

Yrityksillä ja yhteisöillä on suuri tarve viestiä ympäristövastuullisuuden eteen tehdyistä toimenpiteistä positiivisilla mittareilla, jotka perustuvat tieteeseen ja tarjoavat siten luotettavaa ja vertailukelpoista tietoa.  

”Ilmastonmuutoksen hillintä ja muut ympäristöhaasteet vaativat nykyistä laajempia ja tehokkaampia toimia sekä uusien innovaatioiden kehittämistä. Ympäristökädenjälki kannustaa yrityksiä kehittämään puhtaita, vähemmän ympäristöä kuormittavia ratkaisuja”, Lakanen toteaa. 

Lakasen tutkimuksessa on ensi kertaa koottu yhteen laajasti taustaa positiivisten ympäristövaikutusten arvioinnista. Työn tuloksena syntyi vaiheittainen, tieteeseen perustuva malli ympäristöhyötyjen arviointiin ja kommunikointiin. Lisäksi työssä on tunnistettu keskeisimpiä tekijöitä, jotka pitää ottaa huomioon, kun hyötyjen arviointia sovelletaan erilaisiin ympäristövaikutuksiin.  

Lisätietoja

left
right

Diplomi-insinööri Laura Lakasen kestävyystieteen alaan kuuluva väitöskirja Developing handprints to enhance the environmental performance of other actors tarkastetaan Lappeenrannassa 24.3.2023 klo 12 LUT-yliopiston auditoriossa 1314. 

Lue seuraavaksi

Tilaa uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeemme pysyt ajan tasalla tutkimuksestamme puhtaaseen energiaan, ilmaan ja veteen sekä kestävään liiketoimintaan liittyen.