Autumn image
Julkaistu 13.11.2023
Päivitetty 13.11.2023

LUTin Jari Leinonen on saanut vuoden 2023 parhaan diplomityön palkinnon säähavaintopalloihin liittyvästä opinnäytetyöstään ”An environmentally friendly weather balloon system”. Leinonen selvitti vaihtoehtoja, joilla nykyisiä säähavaintopallojärjestelmiä voidaan kehittää entistä ympäristöystävällisemmiksi.

”Säähavaintopallo muodostuu radiosondiksi kutsutusta mittauslaitteesta, kumisesta ilmapallosta ja narusta. Tavoitteena oli vähentää radiosondien ja säähavaintopallojen aiheuttamaa kuormitusta ympäristölle”, Leinonen kertoo.

left

Tilaa Curious People -uutiskirje

right

 

Tilaamalla uutiskirjeemme saat sähköpostiisi noin 1–2 kertaa kuukaudessa luettavaa tutkimuksestamme puhtaaseen energiaan, ilmaan ja veteen sekä kestävään liiketoimintaan liittyen.

Leinonen esitteli työssään useita parannuksia nykyiseen radiosonditekniikkaan perustuvaan säähavaintolaitteistoon ja mittausprosessiin. Tietoa työhön on ammennettu ilmatieteen, avaruustieteen ja teollisuuden alan ammattilaisilta, ja tutkimuksen tulokset ovat käytettävissä kaikkialla maailmassa, mukaan lukien napa-alueet. Ehdotettuja muutoksia voi hyödyntää kohtuullisin kustannuksin jo olemassa olevan teknologian avulla ympäri maapalloa. Tuloksia voivat hyödyntää esimerkiksi ilmatieteenlaitokset ja yritykset, mutta myös ympäristöasioista kiinnostuneet yksityishenkilöt.

Tekniikan akateemiset TEK, Tekniska Föreningen i Finland TFiF ja Matemaattis-luonnontieteellisten alojen Akateemiset ry MAL palkitsevat vuosittain tekniikan alan parhaan väitöskirjan, diplomityön ja pro gradu -tutkielman. Leinonen sai diplomityöstään kunniakirjan ja 5 000 euron rahapalkinnon.

Lisätietoja:

left

Jari Leinonen 

puh. 050 3422 361

Lue myös: