Aurinko laskee metsän taakse
Julkaistu 26.3.2024
Päivitetty 8.4.2024

Metsä360-tunnustuspalkinnon ehdokkaita etsitään viidettä kertaa. Tunnustuspalkinnon avulla LUT-yliopisto ja Kollin Säätiö haluavat nostaa esille metsän jalostusarvon kasvuun tähtääviä tekoja. LUTin insinööritieteiden tiedekunnan dekaani Mari Kallioinen-Mänttäri uskoo, että metsäala pystyy tarjoamaan ratkaisuja moniin aikamme haasteisiin. 

“Metsä on valtavan rikas uusiutuva resurssi. Se tarjoaa suomalaiselle teollisuudelle monenlaisia mahdollisuuksia ja tukee hyvinvointiamme kansakuntana. Monet ratkaisut ovat ulottuvillamme,  ja Metsä360 on yksi  tapa nostaa niitä esille“, Mari Kallioinen-Mänttäri kommentoi.  

 Vuoden 2023 tunnustuspalkinnon voittaneen Arbonautin toimitusjohtaja Tuomo Kauranne korostaa metsän jalostusarvon lisäämisen merkitystä Suomen metsäalan tulevaisuudelle.   

“Suomessa on siirryttävä perussahatavaran tuottamisesta jalostettujen tuotteiden tekoon. Tämä on kriittistä, jotta niukkeneva puuvara saadaan tuottamaan korkeampaa liikevaihtoa ja katetta.” 

Tuomo Kauranteen mukaan yritysten on panostettava yhä enemmän tuotekehitykseen tuotannon tehostamisen tai kasvattamisen sijaan, jotta yritysten tulos ja tekijöiden ammattitaito kasvavat kestävällä tavalla.  

left

Tilaa Curious People -uutiskirje

right

 

Tilaamalla uutiskirjeemme saat sähköpostiisi noin 1–2 kertaa kuukaudessa luettavaa tutkimuksestamme puhtaaseen energiaan, ilmaan ja veteen sekä kestävään liiketoimintaan liittyen.

left

Asiantuntijaryhmä etsii palkintoehdokkaita kevään aikana 

Metsä360-tunnustuspalkinto jaetaan vuosittain merkittävästi metsän jalostusarvon nostoon vaikuttavalle ratkaisulle, teolle tai innovaatiolle. LUT-yliopiston ja Kollin Säätiön edustajista koottu asiantuntijaryhmä kartoittaa sopivia ehdokkaita tunnustuspalkinnolle ja nimeää finaaliin kutsuttavat toimijat. Ulkopuolisista asiantuntijoista koolle kutsuttu raati tekee lopullisen voittajavalinnan.  

Marjatta ja Eino Kollin Säätiön asiamies, talousneuvos Esko Kolli on yksi  asiantuntijaryhmän pysyvistä jäsenistä. Hän on päässyt aitopaikalta näkemään, kuinka laajasti Suomessa tehdään työtä metsän jalostusarvon nostamiseksi.  

“Odotamme viidennen kerran jaettavan Metsä360-tunnustuspalkinnon tuovan jälleen esille rohkeita ja edistyksellisiä menetelmiä uusien korkean jalostusarvon tuotteiden ja toimintatapojen löytämiseksi. Palkinnolla haluamme tukea metsä- ja puualan kehityshankkeita sekä innovaatioita, jotka edistävät kestävää kehitystä ja auttavat vähentämään ympäristövaikutuksia”, Esko Kolli kommentoi.  

Aiempina vuosina palkinnon ovat voittaneet Suomen Ladun Nuku yö ulkona -kampanja, Stora Enson puupohjainen hiili Lignode sekä eniferBion teollisuuden sivujakeita hyödyntävä PEKILO®-proteiinin valmistusprosessi.  

right

Yläkoululaiset pohtivat metsän merkitystä videokilpailussa 

Metsä360-tunnustuspalkinnon rinnalla kulkee Metsä360 -kilpailu, joka on suunnattu peruskoulun 7.–9.-luokkalaisille. Videokilpailussa nuoret tuovat esille, mitä metsä heille merkitsee. 

Nuorten kilpailun ennakkoilmoittautuminen on käynnissä 31.5.2024 asti, ja kilpailutöitä voi toimittaa syyskuun loppuun.  Kilpailun parhaimmistolle on jaossa yhteensä 6 000 euroa palkintorahaa.    

 

Marjatta ja Eino Kollin Säätiö sekä LUT-yliopisto jakoivat Metsä360-palkinnon ensimmäisen kerran vuonna 2020. Palkinto kunnioittaa visionäärisen teollisuusneuvos Eino Kollin (1925–2016) perintöä ja elämäntyötä metsien parissa. Tunnustuspalkinto on osa LUT-yliopiston ja Kollin Säätiön laajamittaista yhteistyötä, jolla tähdätään suomalaisen metsän jalostusarvon kasvattamiseen ja vastuullisen biotalouden kasvun tukemiseen. 

Lisätietoja:

Lue myös: