Opiskelijoita tekemässä tehtäviä
Julkaistu 6.3.2023
Päivitetty 6.3.2023

LUT-yliopistossa voi opiskella tekniikkaa, kauppatieteitä ja yhteiskuntatieteitä. LUTilla on kevään toisessa yhteishaussa mukana 11 Lappeenrannan kampuksella järjestettävää suomenkielistä kandidaattiohjelmaa.

Itse hakeminen korkeakoulujen kevään 2023 toisessa yhteishaussa tapahtuu 15.–30.3.2023 klo 15 mennessä osoitteessa opintopolku.fi. Kevään ensimmäisessä yhteishaussa voi hakea LUTin englanninkielisiin tekniikan kandidaattiohjelmiin. Seuraava hakuaika on tammikuussa 2024.

Viisi faktaa LUT-yliopistoon hakemisesta:

  1. Todistusvalinta eli ylioppilastodistuksen arvosanoihin perustuva valinta on pääväylä yliopisto-opintoihin.
  2. Yhteishaussa on varattu tietty määrä aloituspaikkoja ensikertalaisille hakijoille eli henkilöille, joilla ei ole aiempaa korkeakoulututkintoa.
  3. Voit päästä todistusvalinnalla millä tahansa sijalla olevaan tekniikan, kauppatieteiden tai yhteiskuntatieteiden hakukohteeseesi.
  4. Hakutoiveiden järjestyksellä on aina merkitystä. Eli sillä, minkä yliopiston hakukohteen laitat ensimmäiseksi, on väliä.
  5. Usein lukion pitkän matematiikan kirjoittaminen on viisas valinta.
Opiskelijoita juttelemassa tietokoneiden ääressä

Pureudutaan näihin faktoihin hieman tarkemmin:

1. Valtaosa hakijoista valitaan LUT-yliopistoon todistusvalinnalla.

Todistusvalinnoille on jokaisessa yliopistossa varattu tietty määrä aloituspaikkoja. Meille voit tulla valituksi, kun tietyt tekniikan, kauppatieteellisen tai yhteiskuntatieteellisen alan kynnysehdot täyttyvät.

Tekniikka: LUTissa todistusvalinnan kiintiö on kaikissa tekniikan alan koulutusohjelmissa 80 prosenttia aloituspaikoista. Loput aloituspaikat eli 20 prosenttia paikoista jaetaan valintakoepisteiden perusteella.

Kauppatieteet: LUTin kauppatieteellisen alan aloituspaikoista 60 prosenttia on varattu todistusvalinnoille. 40 prosenttia paikoista täytetään valintakoepisteiden perusteella.

Yhteiskuntatieteet: LUTin yhteiskuntatieteiden aloituspaikoista 60 prosenttia on varattu todistusvalinnoille. 40 prosenttia paikoista täytetään valintakoepisteiden perusteella.

Yhteishaussa sinun ei tarvitse itse ilmoittaa, haetko todistusvalinnassa vai valintakoevalinnassa. Sinut otetaan aina automaattisesti huomioon molemmissa tai jommassakummassa valinnassa pohjakoulutuksesi perusteella.

2. Yhteishaussa on varattu tietty määrä aloituspaikkoja ensikertalaisille.

Tämä tarkoittaa sitä, että henkilö, jolla ei ole aiempaa yliopisto- tai ammattikorkeakoulututkintoa eikä ole aiemmin (syksyllä 2014 tai sen jälkeen) ottanut opiskelupaikkaa korkeakoulussa vastaan, on etusijalla yhteishaussa.

Tekniikka: LUTissa ensikertalaiskiintiö on tekniikan koulutusohjelmissa 70 prosenttia. Ensikertalaisuus ei ole edellytys todistusvalinnalle.

Kauppatieteet: Ensikertalaiskiintiö kauppatieteiden alalla on LUTissa 70 prosenttia aloituspaikoista. Voidaksesi tulla valituksi todistusvalinnassa, sinun tulee olla myös ensikertalainen hakija.

Yhteiskuntatieteet: LUTissa ensikertalaiskiintiö on 70 prosenttia aloituspaikoista, mutta ensikertalaisuus ei ole edellytys todistusvalinnalle.

Pelkkä hakeminen ei poista ensikertalaisuutta eli hakea kannattaa aina. Ensikertalaisuuden menettää vasta, kun ottaa opiskelupaikan korkeakoulussa vastaan.

3. Voit tulla valituksi todistusvalinnalla millä tahansa sijalla olevaan tekniikan, kauppatieteiden tai yhteiskuntatieteiden hakukohteeseesi.

Tekniikka: Voit päästä todistusvalinnalla sisään millä tahansa sijalla DIA-yhteisvalinnassa olevaan DI-hakukohteeseesi.

Kauppatieteet: Voit tulla valituksi todistusvalinnalla millä tahansa sijalla olevaan kauppatieteellisen alan yhteisvalinnan hakukohteeseen, mutta sinun tulee olla ensikertalainen hakija.

Yhteiskuntatieteet: Voit päästä todistusvalinnalla sisään millä tahansa sijalla olevaan yhteiskuntatieteiden hakukohteeseesi.

Opiskelijoita tietokoneiden ääressä

4. Harkitse tarkkaan, mihin järjestykseen hakutoiveesi laitat, sillä järjestyksellä on merkitystä.

Opintopolussa asettamallasi hakukohteiden järjestyksellä teet jo osan tulevaan opiskelupaikkaasi liittyvästä päätöksestä. Opintopolkuun merkittyä järjestystä voi muuttaa hakuaikana, mutta hakuajan päätyttyä asettamasi järjestys on lopullinen. Mikäli voisit tulla valituksi useampaan hakukohteeseen, sinulle tarjotaan kevään toisessa yhteishaussa vain sitä, minkä olet asettanut Opintopolussa korkeimmalle sijalle.

Huomaathan, että keväisin järjestetään kaksi erillistä yhteishakua. Ensimmäisessä yhteishaussa haetaan englanninkielisiin koulutuksiin, toisessa yhteishaussa suomen- ja ruotsinkielisiin koulutuksiin. Et voi muokata ensimmäisen yhteishaun hakutoiveita toisessa yhteishaussa.

5. Usein lukion pitkän matematiikan kirjoittaminen on viisas valinta.

Tekniikka: DI-valintakokeen matematiikan osion kysymykset on laadittu lukion pitkän matematiikan oppimäärän mukaisesti. Pitkä oppimäärä on kymmenen kurssia. Vaikka olisit kirjoittanut lyhyen matematiikan, tulee sinun hallita pitkän oppimäärän tiedot, jotta voit menestyä valintakokeessa. Pitkä matematiikka on myös edellytys ollaksesi mukana todistusvalinnassa. Todistusvalinnassa pisteitä voi saada kolmesta ylioppilastodistuksen arvosanasta: äidinkieli, pitkä matematiikka ja joko fysiikka tai kemia (riippuen siitä, kumpi arvosanoista tuottaa sinulle paremmat pisteet).

Kauppatieteet: Kauppatieteellisen alan valintakoe perustuu lukion opetussuunnitelman mukaisiin oppimääriin sekä kokeessa mahdollisesti jaettavaan aineistoon.

Valintakokeen perusteena olevat lukion kurssit ovat:

  • Taloustieto (yhteiskuntaoppi)
  • Ihminen ympäristön ja yhteiskunnan muutoksessa (historian kurssi)
  • Tilastot ja todennäköisyys (matematiikan kurssi)

Pitkä matematiikka antaa sinulle paremmat lähtöpisteet valinnassa ja näin myös paremmat edellytykset tulla valituksi todistusvalinnassa. Pitkä matematiikka ei kuitenkaan ole ehdoton pääsyvaatimus kauppatieteelliselle alalle.

Yhteiskuntatieteet: Todistusvalinnassa voit saada pisteitä viidestä ylioppilastodistuksen arvosanasta: äidinkielestä, parhaat pisteet tuottavasta aineesta (filosofia, historia, psykologia tai yhteiskuntaoppi), yhdestä ainereaalista, yhdestä kielestä ja matematiikasta (pitkä tai lyhyt).

LUTin yhteiskuntatieteiden valintakoe perustuu kokeessa jaettavaan aineistoon. Kokeessa mitataan muun muassa analyyttistä ajattelua, ongelmanratkaisutaitoa sekä perehtyneisyyttä ajankohtaisiin yhteiskunnallisiin asioihin.

Sinua saattaisi kiinnostaa myös:

left

Tilaa hakijan uutiskirje

Saat sähköpostiisi noin 1–2 kertaa kuukaudessa luettavaa yliopistoon hakemisesta ja opiskelusta LUTissa.
right